Este limpede din capul locului ca un foraj reabilitat presupune costuri mult mai mici decat cele de forare a unui put nou. Asadar marele avantaj este economia de resurse financiare a gospodarului proprietar. De ce sa facem o lucrare noua, daca o putem imbunatati pe cea veche?
Trebuie sa ne gandim la reabilitare nu ca la un domeniu exclusiv destinat forajelor. Principiile si beneficiile sunt aplicabile tuturor exploatarilor de apa potabila, ca sa vorbim doar de specificul de activitate descris in acest articol. Incepem sa ne gandim la reabilitarea unui foraj cand avem deja probleme cu acesta. Cand incepem sa cheltuim exagerat pentru exploatarea aceluiasi debit de apa, comparativ cu un timp oarecare anterior. Cand gustul apei noastre nu mai este acelasi sau cand ni se strica pompa submersibila exagerat de des.
Metodele de reparatie ale unui foraj sunt in primul rand, daca vreti, idei de bun simt în exploatarea acestuia. De multe ori un foraj trebuie reparat. Acest lucru se intampla mai ales datorita regimului de exploatare, sau ma bine zis de neexploatare. Reabilitarea e in principiu destul de simpla ca si operatii, dar foarte complicata tehnic.
Este total gresit sa se efectueze o desnisipare cu aer si atat. Se pleaca de la fisa de executie a forajului, si in functie de parametri initiali, se face desnisipare cu mamuth excentric sau concentric in functie de diametrul forajului, dar si de debitul lui. Apoi trebuie din nou pus in productie cu submersibile, cu debit crescator, cu scopul de a reface filtrul natural din spatele filtrelor forajului. Trebuie determinati noii parametrii ai forajului – nivel static, 3 nivele dinamice pentru 3 debite diferite, si trebuie facuta curba q / h ( debit /denivelare) care trebuie sa fie o dreapta, altfel forajul nu e complet si corect functional.) Se mai poate aplica o metoda mai noua care se cheama hydrofracting (se poate traduce hidrofracturare) – care inseamna confectionarea unui sistem de inchidere etansa a forajului dupa care se injecteaza (in impulsuri) aer si/sau apa la presiuni foarte mari. Acestea fac ca in startul acvifer sa ia nastere fisuri suplimentare, si duc la cresteri substantiale de debit, de multe ori chiar mai mari decat debitul initial al forajului.
Puritatea apei pe care o folosim este esentiala pt sanatatea fiecaruia (sa nu uitam ca suntem 70 % APA).
In scurte cuvinte puturile de apa care au probleme si care dau in pompari nisipuri si suspensii prafoase, sunt astupate, sunt blocate sau nefunctionale pot fii reabilitate prin retubare cu o sectiune mai mica realizandu-se prin metode si materiale speciale, o filtrare eficienta putand in continuare functiona in parametrii optimi, aceasta metoda noua, moderna, asigura rezultate de succes de 100% si se adreseaza si funtioneaza foarte bine si in cazul forajelor foarte vechi care sunt tubate prin structura metalica, azbociment si a forajelor tubate pe tuburi din pvc.
Repararea si intretinerea periodica a echipamentelor este necesara in viata puturilor cu apa si este critica pentru mentinerea fuctionarii in siguranta a acestora si pentru sanatatea dumneavoastra deopotriva.
Nelu Foraje Puturi
0763.540.705
0729.249.473
office@neluforajeputuri.ro
www.neluforajeputuri.ro